Utforska densitet och massa med vatten, olja och sirap

experiment vatten olja sirap

Utforska densitet med vatten, olja och sirap

Vad går experimentet ut på?
Experimentet utforska densitet visar hur vätskor beter sig och reagerar med varandra samt hur olika material beter sig i förhållande till vätskorna. I detta exempel är det vatten, olja och sirap som vi experimenterar med.

Du behöver:
vattenexperiment vatten, olja och sirap
Redskap till vattenexperiment flyter sjunker med olja, vatten och sirap.
  • Genomskinlig behållare (1 liter i detta exempel)
  • Vatten
  • Matolja
  • Sirap
  • Potatisklyfta
  • Äppelbit
  • Spik

Så här gör du
Vattnet, oljan och sirapen ska försiktigt hällas i den stora bägaren. Det har ingen betydelse i vilken ordning vätskorna hälls i, med fördel kan ni göra flera experiment där ni häller i vätskorna i olika ordning. Lägg sedan försiktigt ner spiken, potatisklyftan och äppelbiten!
Det är givetvis fritt fram att utforska med andra material. Använd lego, ekollon, morötter, skruvar, kork, pärlor, kottar med mer.

TIPS!
Vissa material kan väga lika mycket men ge olika resultat. Prova att använda olika material som till exempel väger lika mycket, är lika stora med mer. Är det alltid störst som sjunker?

Vad händer?
Fråga barnen vad de tror kommer att hända och hur de tror att det kommer att se ut. Be gärna barnen rita innan ni börjar med experimentet och jämför eventuellt teckningar, hypoteser och resultat.

experiment vatten olja sirap
Vattenexperiment – flyter, sjunker, olja, vatten, sirap

Fundera och diskutera
Varför blev det så?
Varför flyter vissa material medan andra sjunker helt eller delvis?
Enkelt förklarat:
Är materialet mer kompakt, har högre densitet, blir materialet tyngre och föremålet sjunker. Lättare material kan vara större men innehålla mer luft, massan är inte lika kompakt och vikten blir lägre. Att material flyter på till exempel sirapen men sjunker i vatten betyder att materialets densitet är högre än vattnets men lägre än sirapens.

Utveckla och testa andra sätt
Exempel: Använd 3 pet-flaskor.

  • flaska 1 blandar ni olja och vatten
  • flaska 2 vatten och sirap
  • flaska 3 olja och sirap.

Sätt på korkarna och täta gärna så inget läcker ut.

Vad händer?
Skaka flaskorna eller låt dem först stå över dagen/natten/ett dygn för att se vad som händer innan ni skakar flaskorna. Varför blir det så?

Varför löser inte vatten sig i olja:
Vattnets molekyler skiljer sig från oljans och dessa molekyler gillar inte varandra och vill därför inte blandas ihop till en vätska/lösning. Vattnets molekyler är polära och oljans molekyler är opolära dessa löser sig inte med varandra. Med andra ord bör då vätskor som löser sig med varandra ha molekyler som gillar varandra för att kunna blandas till en enda vätska/lösning.

Densitet
Att ett ämne flyter eller sjunker beror på dess densitet. Densitet anger ett ämnes täthet och vikten i förhållande till storleken.
Föremål som till exempel skruvar och stenar sjunker men större och lättare föremål kan flyta. För att det ska vara möjligt för materia att flyta i till exempel vatten krävs det en lägre densitet än vattnets. Jämför man en skruv med en kork är skruvens täthet högre än korkens även om de är lika stora. Skruven har en mer kompakt massa och väger därför mer än korken.

Vissa vätskor flyter på andra vätskor när de har lägre densitet. Olja har lägre densitet än vatten och flyter på vattnet. Sirap har högre densitet än vatten och olja vilket gör att sirapen sjunker.
Det är just detta som händer i experimentet med vatten, olja och sirap, föremålen som sjunker till botten har högre densitet jämfört med alla vätskorna medan de som inte sjunker alls har lägre densitet än alla vätskorna. 

Detta experiment om att utforska densitet är enkelt och ofarligt att genomföra med barn i förskola/skola. Det är också ett fascinerande experiment då det är möjligt att få se de olika lagren av vätskor och materialet som lägger sig i de olika skikten.

Utforska vidare

Mvh
Christer / utforska.se

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.