Utforska årstiderna med ett årstidsträd

Utforska årstiderna med ett årstidsträd

Utforska årstiderna med ett årstidsträd

Att arbeta med ett årstidsträd är tacksamt och fungerar som ett fast inslag i en verksamhet. Trädet kommer att stå kvar (om ingen får för sig att såga ner det) under alla årstiderna och vänta på ert besök varje vecka i ur och skur. Det är få saker som barn omedvetet uppskattar lika mycket som att vara konsekvent och upprepningar. Det ger trygghet och möjlighet att till exempel återupptäcka, återuppleva, reflektera med mer. 

Hela gruppen vet att på tisdag besöker vi årstidsträdet. Vi observerar förändringar, fotograferar, plockar löv och tar med dem till skolan/förskolan. Vi letar fakta och skriver om trädet, skriver ut bilder på trädet varje vecka och hänger upp bredvid varandra, för då syns förändringarna mer tydligt.

Utforska årstiderna med ett årstidsträd
Utforska årstiderna med ett årstidsträd

Samtidigt som vi besöker trädet äter vi frukt, sjunger och passar på att ha rörelse utomhus.

Trädet som vi besöker ligger bara några hundra meter från skolan/förskolan men ger oss ändå så mycket. Vi ser hur naturen förändras och får ett meningsfullt sammanhang att diskutera det i. Spontana naturvetenskapliga frågor om naturen haglar ur barnen.

Många hypoteser och teorier om trädets förvandling (naturens förvandling genom årstiderna) kommer under diskussioner och reflektioner. Vi torkar löv och ritar av dem för att sedan göra lövtavlor och höstdekorationer.

I detta exempel med ett årstidsträd valde vi en Lönn. Lönnen är ett träd som tydligt ändrar skepnad och exploderar i färger till hösten. Det är också ett relativt stort träd (kan bli runt 20 meter hög med rötter lika långa under jord).

Lönnen har också ett inslag som barnen uppskattar, nämligen lösnäsor. Lösnäsorna är lönnens frukter med frön, de ser ut som ett par vingar. Om man plockar dessa när de är färska och delar skaftet försiktigt då kan man göra lösnäsor med dem.

Välj ut ett årstidsträd nu och följ trädet varje vecka till läsårets slut. Börja enkelt med att bara besöka trädet, fotografera, prata om vad trädet heter. Avancera efterhand och och börja ställa naturvetenskapliga frågor om till exempel varför löven ändrar färg, faller av, vad behöver ett träd för att leva, behövs träd och andra växter? med mer.

Utforska vidare

mvh

Christer /utforska.se

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.