Halloween

Halloween

Halloween är en sed från USA med ursprung i Irland från 400-talet. Seden har sitt ursprung på Irland i kelternas firande av sommarens slut den 31 oktober. Denna dag trodde man även att själarna från de som dött under året var ute efter nya kroppar att ta över.

För att förhindra de dödas själar att ta över de levande kroppar försvarade man sig på olika sätt. Eldarna i husen släcktes på kvällen för att det skulle kännas ogästvänligt med kyla och mörker. Eftersom det var på 400-talet var elden den enda källan till värme och ljus och husen måste ha blivit rätt kalla och mörka under denna höstkväll och höstnatt.

Ett annat försvar var att försöka skrämma bort själarna genom att gå runt och väsnas och klä ut sig i skrämmande kostymer.

Med tiden började människor sluta tro på att de dödas själar kunde ta över levande kroppar, men trots det fortsatte traditionen att klä/spöka ut sig att leva kvar.

Under 1840-talet emigrerade många Irländare till USA/Amerika och med sig tog de sina traditioner, bland annat traditionen att spöka ut sig vid All Hallows Eve. Trick or treat (bus eller godis) har sin bakgrund i att det var populärt med skämt under den tiden då Halloween kom till Amerika (trick). Treat (godis) kommer från en en kristen europeisk tradition där de kristna gick runt och bad om själakakor, de som gav kakor fick till sina döda anhöriga böner av de kristna. Ju fler kakor man gav desto fler böner fick man.

Jack-o-lantern

Pumporna som karvas ur och görs till lyktor av olika slag har sitt ursprung i en sägen om en skojare som hette Jack. Jack lurade djävulen upp i ett träd och fångade honom där genom att karva in ett kors i stammen. Priset för att bli frisläppt var att låta Jack vara och inte fresta honom i fortsättningen.

När Jack dog fick han varken komma till himlen eller helvetet men han fick en gåva av djävulen. Jack fick en bit glödande kol som skulle lysa upp hans mörker.  Kolet placerades i en urgröpt rova för att kunn glöda längre.

Att det idag är pumpor och inte rovor beror på att det var större tillgång på pumpor under denna tid då Irländarna tog seden till USA. Dessa pumplyktor kallas för Jack-o-lantern.

Relaterade sidor på utforska.se kring Halloween
Lönnskallar läskigheter i höstmörkret

Skapa med löv, färger och fantasi