Barnkonventionens dag fakta och aktiviteter

Fakta och tips på aktiviteter inför Barnkonventionens dag den 20 november.

Utforska barnkonventionens dag

Barnkonventionens dag

Barnkonventionens dag (20 november) uppmärksammar FN:s konvention om barnets rättigheter, som antogs 1989. Denna konvention slår fast att barn har egna rättigheter, bland annat rätt till liv, utveckling, skydd och delaktighet.

Barnkonventionens dag betonar barns rättigheter som universella, oavsett var de bor. Barnkonventionen innehåller 54 artiklar som beskriver barns rätt till skydd, utbildning, hälsa och att få uttrycka sin åsikt i frågor som rör dem.

Barnkonventionens dag är ett tillfälle att reflektera över hur väl barns rättigheter respekteras i världen. Sverige gjorde barnkonventionen till lag 2020, vilket stärker barns rättigheter i rättssystemet och i samhället. Dagen ger möjlighet att uppmärksamma frågor om barns säkerhet, utbildning och delaktighet i beslutsfattande.

Tips på aktiviteter för Barnkonventionens dag

Rättighetsträd:
Rita ett träd och låt varje barn skriva eller rita sina rättigheter som löv på trädet. Diskutera varför dessa rättigheter är viktiga.

Rollspel:
Låt barnen spela upp situationer där deras rättigheter till exempel skydd eller utbildning respekteras eller kränks. Diskutera hur de kan agera när deras rättigheter inte följs.

Sagostund:
Läs böcker som handlar om barns rättigheter eller om barn i andra delar av världen, och samtala om likheter och olikheter i barns vardag. För äldre barn och ungdomar:

Intervjuaktivitet:
Be deltagarna intervjua varandra om vad de tycker är deras viktigaste rättighet och varför. Samla svaren och diskutera i grupp.

Diskussion om barns rättigheter:
Arrangera en diskussion om hur barn i Sverige och i andra länder får sina rättigheter tillgodosedda. Vad kan förbättras, och hur kan man vara med och påverka?

Workshop om barns delaktighet:
Planera en workshop där deltagarna får skapa egna förslag på hur barn och unga kan få mer inflytande i samhället, till exempel i skolan eller i kommunen.


Läs mer om barnkonventionen på https://unicef.se/barnkonventionen