Skapande med naturen
Utomhus är perfekt för skapande med naturen året runt med allt som händer och allt naturmaterial som finns tillgängligt. Hösten är tacksam eftersom det finns så mycket att upptäcka i naturen, alla förändringar som sker utomhus är bland det vackraste och häftigaste man kan uppleva under året.
Även i detta exempel har jag använt lönnen löv som exempel. Lönnens löv har en fin struktur och storlek som passar fantastiskt bra till mycket. Enligt mig själv är lönnen det trädet som är Höst, med H. När lönnen på hösten exploderar från grönt till gult, orange och rött är det som att uppleva ett eldhav. Fantastiskt!
I detta exempel som handlar om skapande med naturen gör vi avtryck av naturen med hjälp av vattenfärger och lönnlöv. Det är ett mysigt avbrott från det traditionella målandet. Det kan också vara en inkörsport till diskussion, reflektion eller frågor och funderingar från barn som till exempel , vad dom där strecken på löven är för något. Och då är vi helt plötsligt inne lite djupare på naturvetenskap.
Till detta behöver du
- Lönnlöv eller andra sorters löv
- Papper
- Vattenfärger
- Penslar
- Kopp med vatten
Så här gör du
- Fäst upp ett papper på till exempel ett staffli eller på ett bord
- Ta ett löv.
- Måla den grova sidan på lövet. Undersidan är den sidan som har kraftigast struktur.
- Ta ditt målade löv och tryck den målade sidan mot pappret.
- Nu har du ett avtryck av lövet/löven. Fortsätt till ni är nöjda och blanda färger så det exploderar ordentligt.
Ett tips när det handlar om naturmaterial är att torka av innan ni börjar och då särskilt löv som har plockats från marken. Men det är inte nödvändigt och beror på hur känslig man är mot lite ”smuts” på sin skapelse.
Utveckla gärna detta exempel och utforska det som verkar mest märkligt att göra avtryck med, det är då det blir roligt och överraskande. Testa stenar av olika slag, kottar, kvistar och grenar, bark, barr, bär med mer. Varför inte göra ett avtryck på ett öra eller en kind? Om det går att göra utomhus då går det att göra inomhus, och oftast tvärtom också. Ta ut inne och ta in ute!
Utforska vidare
mvh
Christer/utforska.se