TAKK

TAKK står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation

TAKK står för, Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Det är en metod som använder tecken från teckenspråket som ett stöd till det talade språket.

TAKK används för att underlätta kommunikationen för personer med språksvårigheter eller kommunikationsutmaningar, såsom barn med språkförsening, personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), eller personer med afasi.

Metoden syftar till att göra kommunikationen tydligare genom att förstärka det talade språket med visuella tecken. Tecknen används för nyckelord i meningen, vilket gör det lättare för personen att förstå och uttrycka sig. TAKK används ofta inom förskolor, skolor och i vården, men kan även användas med flerspråkiga individer eller personer utan språksvårigheter för att förstärka språkinlärning.

Andra benämningar på liknande metoder

Tecken som stöd (TSS):

Används ibland synonymt med TAKK, även om TSS vanligtvis används mer inom undervisning för hörselskadade och är en metod där tecken används parallellt med tal.

Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK):

En bredare term som innefattar många olika kommunikationsstöd, inklusive TAKK, men även andra metoder som bildstöd, symbolsystem, och kommunikationshjälpmedel.

Makaton:

Ett liknande system som ursprungligen utvecklades i Storbritannien. Makaton kombinerar tecken, symboler och tal för att stödja kommunikation. Det används ofta med barn och vuxna med kommunikationssvårigheter.

Även om dessa metoder kan överlappa i användning, skiljer de sig ibland åt beroende på målgruppen eller det specifika syftet med kommunikationen.