Gör en islykta med mjölkpaket och vatten

Islykta med mjölkkartonger

Gör en islykta med mjölkpaket och vatten

Gör en islykta med mjölkpaket. Denna islykta är tacksam att göra och kräver minimalt med för och efterarbete. Det enda du behöver göra att att fylla mjölkpaket med vatten och ställa ut i kylan för att sedan vänta på att vattnet har frusit till is. Sedan är det bara att plocka ut isklossarna och börja bygga.

I detta exempel är det en islykta som har skapats. Det går givetvis att bygga till exempel ett hus av dessa isklossar om man önskar och framförallt har tillräckligt med isklossar.

Du behöver:
 1. Mjölkpaket (valfritt antal)
 2. Vatten
 3. Minusgrader
Så här gör du:
 1. Fyll dina mjölkpaket med vatten (valfritt antal)
 2. Ställ ut de fyllda mjölkpaketen i kylan
 3. När vattnet har frusit till is öppnar du toppen på mjölkpaketen och tar ut isklossarna. (Ställ med fördel in mjölkpaketen i värmen en stund då är det lättare att få ut isklossarna)
 4. Börja bygga/konstruera
Tips!
 • Använd en låda att ställa mjölkpaketen i.
 • Färga vattnet med hushållsfärg/karamellfärg för att få färgade isklossar att bygga med.
 • Fyll inte mjölkpaketen helt med vatten. Det blir bra om vattennivån är strax under nivån där paketet/kartongen börjar bilda toppen.
 • Tänk på att det går bra att såga i is. Använd med fördel en såg med grövre tänder. En såg med små fina tänder är inte att rekommendera.
 • Is går bra att polera och karva mönster i.
 • Frys in olika material i vattnet. Lägg i kottar, löv, pinnar, kulor, sten, plastdjur med mer i mjölkpaketen. Tänk på att vattennivån stiger om du lägger i föremål i mjölkpaketet.
 • Det går bra att använda andra slags förpackningar att frysa in vatten i och skapa av. Yoghurtburkar, läskflaskor (pet), juicepaket, smörpaket med mer.
 • Har du en gammal stövel stående någonstans? Varför inte testa om det går att göra en isstövel!

Det här är naturvetenskap när det är som enklast och mysigast. Varför blir vatten is? Vilka former av vatten finns det? Vad är vatten? Vart finns vatten? etc. etc.

Utforska vidare

Christer / utforska.se

Islykta med mjölkpaket
islykta – utforska.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.