Utforska och snickra skriftspråk

Snickra skriftspråk

Gör något annorlunda, snickra skriftspråk, för att locka till, stimulera och hålla intressen vid liv. Utforska skriftspråket genom andra vägar som annars mer traditionellt används för att bygga/konstruera. I detta exempel är det arbete med begynnelsebokstaven i någons namn eller på något som är i fokus.

Det här arbetet blev snabbt populärt och utvecklades hos många till ett intresse för att skapa genom att snickra. Lyftkranar som någon hade sett ute på stan snickrades ihop efter en teckning av det upplevda. Andra fortsatte med tecken och symboler, snickrade båtar, bilar, hus efter egna ritningar eller enkla mallar.

utforska och snickra skriftspråk
utforska och snickra skriftspråk

Det är många moment och många olika slags tekniker som används i denna aktivitet. Många barn har lite eller ingen erfarenhet av att arbeta med verktyg i förskoleåldern vilket kan vara en anledning till varför detta är en uppskattad aktivitet.

I denna aktivitet får barnen vara med från planka till en färdig produkt som till exempel går att hänga upp hemma eller ge bort som present. Men framför allt finns möjligheten att få känna sig nöjd och stolt över att ha klarat av detta genom att använda ett flertal olika verktyg och tekniker.

 Det här behöver ni för att snickra skriftspråk
  1. Planka
  2. Färger (Det går bra med de flesta färger. Till och med vattenfärger fungerar även om de inte täcker lika bra)
  3. Pensel/penslar
  4. Verktyg ( linjal/vinkelmått, såg, sandpapper/slippapper, hammare, tång och eventuellt rasp och fil)
  5. Penna
  6. Tråd eller garn (valfria färger)
  7. Spik (inte för grov spik då finns risk för att träbiten spricker)
Så här gör du när du ska börja snickra skriftspråk
  1. Ta en planka. De flesta är runt 10 cm breda så bredden är ok. Mät ut längden 2-3 cm längre än bredden då får du en rektangel. Med vinkelmått får du en rak linje att såga på. Gör ett streck där ni är nöjda med längden.
  2. Såga av plankan där du har mätt ut storleken.
  3. Nu har du en rektangelformad träbit som ska slipas med sandpapper/slippapper. Alla hörn, kanter och sidor slipas för att få bort stickor, vassa kanter med mer. Är det väldigt mycket skavanker då använder ni raspen för att raspa bort det grövsta och sen slippapper.
  4. När träbiten är len och fin då ska den målas i önskad färg/färger.
  5. När färgen har torkat ska symbolen eller tecknet (ex. U) skrivas på en sida av träbiten. Skriv stort men lämna lite marginal på kanterna eftersom det annars kan spricka när du börjar spika.
  6. Nu ska du spika i spikar längs linjerna på ditt tecken med lite mellanrum (1-1 1/2 cm). Vissa bokstäver kräver fler spikar. För att göra I krävs bara två medan S behöver många fler för att få till böjarna med tråden sen. Akta fingrarna när du spikar. En tång kan vara till nytta om någon behöver hjälp med att hålla i spiken, då slipper du hålla spiken med fingrarna och riskera att bli hamrad på.
  7. När spikarna är på plats ska du trä ett snöre längs med, runt spikarna fram och tillbaka till du är nöjd. Fäst tråden ordentligt.
  8. Sätt en spik baktill och böj den med tången så kan du hänga upp ditt tecken också. Eller använd någon annan annordning för upphängning.
  9. Klart

Utveckla denna aktivitet.  Snickra hela ord, ett ansikte, en hand med mer.

Utforska vidare

Mvh

Christer / utforska.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.