Utforska salt och vatten gör saltkristaller

Utforska saltkristaller på snöre

Saltkristaller på snöre

Synliggör saltet i saltvattnet genom saltkristaller med ett experiment som är enkelt och inte behöver några större förkunskaper. Dock behövs några försiktighetsåtgärder och tålamod då det här experimentet tar tid på sig att växa fram och kan tack vare Saltmängder vara ohälsosamt.

Sötvatten och saltvatten (bräckt vatten räknar vi som saltvatten i detta inlägg) är de två olika sorters vatten som finns på vår planet. Sötvatten är vi tacksamma för att just vår planet fick relativt gott om eftersom vi är beroende av det för att överleva. Dock finns det betydligt mycket mer saltvatten vilket vi har svårt att tillgodogöra oss. Och det är just saltvattnet vi vill titta närmare på med det här experimentet. Skillnaden mellan de två olika vattensorterna är helt enkelt mängden salt, sötvatten innehåller också salt/salter men i mycket lägre koncentration än saltvatten.

Varför synliggöra saltet? Helt enkel för att det är osynligt i vattnet. Och det kan vara rätt märkligt att det finns salt i vatten för barn. Men också för att det är roligt att göra experiment.

OBS! DETTA EXPERIMENT UTFÖRS AV EN VUXEN PÅ SÄKERT AVSTÅND FRÅN BARN ELLER FÖRBEREDS INNAN DET PRESENTERAS FÖR BARN. DRICK ALDRIG SALTVATTEN!

Utforska saltkristaller på ett snöre
Utforska saltkristaller på ett snöre
Du behöver
 1. Behållare (ex Syltburk, PET-flaska 0,5 liter)
 2. Vatten
 3. Salt
 4. Snöre (det fungerar med piprensare med mer också)
Så här gör du
 1. Gör en saltlösning i behållaren. Mätta vattnet med salt. Du märker att vattnet är mättat när mer salt inte längre löser sig i vattnet och lägger sig på botten. Använd med fördel varmt vatten då löser sig saltet lite snabbare.
 2. Ta din tråd och fäst den så att den hänger rakt ner i behållaren.
 3. Ställ undan experimentet och följ vad som sker dag efter dag.
 4. Efter några dagar bör ni se att det börjar hända något i ert experiment. Hur lång tid det tar att odla saltkristaller på ett snöre beror på olika faktorer som temperatur, Saltmängd i vattnet, materialet som används med mer.
Tips
 1. Koka upp vatten och rör ner salt tills det är mättat. Varmt vatten löser saltet snabbare bland annat.
 2. Använd olika slags trådar eller material att lägga i lösningen. Blir det någon skillnad? Vad kan det bero på? Kanske fäster det inte salt på ett visst material!
 3. Ställ experimentet på ett ställe där barn inte kan komma åt men kan se eftersom det är mycket starkare än havsvatten. Vanligt Havsvatten kan svida ordentligt i ögonen.
 4. Undvik stänk och skölj noga med rikliga mängder vatten om det kommer i ögonen. Kontakta vårdguiden eller läkare för säkerhets skull. Anteckna hur mycket vatten och salt ni har blandat då blir det lättare för vården att avgöra till exempel åtgärd, behandling.
 5. Tvätta bort om det kommer på huden.
 6. Gör två Behållare med saltlösning. En med lock/kork och en utan för att se om det blir någon skillnad.
 7. Gör olika starka lösningar. Havsvatten innehåller ca. 3-5 procent salt. Gör lösningar från 0 procent och uppåt för att se om det blir någon skillnad.
 8. Ställ på en varm plats. Till exempel i ett fönster där solen ligger på en längre tid.
 9. Ha tålamod.
 10. Spara saltvattnet, det kan användas till andra experiment.
 11. Måla med saltvattnet. Ta ett färgat papper och gärna mörkt. Antingen målar ni endast med saltvattnet rakt på pappret eller så penslar ni saltvatten på pappret och målar sen över som vanligt med vattenfärg. Testa att droppa/stänka färg om ni penslar pappret med saltvatten först. Det här är ett mycket snabbare sätt att synliggöra saltet.

Utforska vidare

mvh

Christer / utforska.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.