Utforska vatten med is och snö

Utforska vatten med is och snö

Utforska vatten med is och snö

Att utforska vatten är tacksamt året runt tack vare tillgången på det, vattnets egenskaper och olika former. Vatten har 3 olika former, fast, flytande och gas (is, vatten i flytande form och ånga). I detta exempel är det is/snö som utforskas på ett enkelt sätt.

Experimentet

Experimentet är enkelt och går ut på att få uppleva förvandlingen av vatten från fast till flytande form. Trots sin enkelhet ger detta mycket för den som utforskar och för dig som observerar. Det här är ett tillfälle att få uppleva hur ett material/ämne känns och förvandlas. Från is till flytande vatten, från kallt till rumstemperatur.

Du behöver
  1. Behållare av något slag
  2. Is eller snö (snö smälter snabbare)
  3. En frivillig (brukar inte vara ett problem att hitta)
  4. Underlägg
Så här gör du
Utforska vatten
Utforska vatten
  1. Gå ut och hämta is eller snö. Under varmare årstider får ni använda frysen för att frysa in vatten. Till exempel i en form för iskuber.
  2. Ta fram underlägg och ställ behållaren på underlägget.
  3. Lägg i snön/ isen
  4. Låt den frivilliga utforskaren komma och utforska

Låt utforskaren känna och klämma, hälla i vätskor i snön / isen med mer.

Vatten

H2O är en vattenmolekyl som består av 3 atomer. 2 väteatomer och 1 syreatom Ihop. Vatten fryser till is vid 0 grader Celsius och kokar vid 100 grader celsius. Varmare än 0 grader Celsius får vattnets fasta form att smälta och förvandlas till flytande.

När vatten värms upp kommer det att avdunsta en mängd vatten i form av vattenånga. Ju varmare vattnet är desto snabbare avdunstar vattnet. Det är inte alltid lätt att se vattenångan men du kan göra ett experiment.

Ta ett glas med vatten och dra ett streck där vattennivån är. Ställ glaset i ett fönster eller ovanpå ett element. Sen är det bara att vänta och observera dag för dag vad som händer. Du ser inte vattenångan men hur har vattnet försvunnit ur glaset?

Om man vill synliggöra vattenånga går det bra att koka vatten då blir ångan tydlig. Koka gärna så pass mycket att vätskan reduceras kraftig eftersom det då blir synligt också att vattnet faktiskt har minskat i kastrullen. Och vattnet måste ha tagit vägen någonstans. Det går också bra att andas in luft i till exempel en genomskinlig påse för att synliggöra vattenånga.

Det viktiga är dock att observera, lyssna på utforskaren som utforskar. Lyssna på vad som sägs och titta på vad som görs,  tänk på tidigare erfarenheter och kunskaper. Är det första gången som barnen upplever is? Vilka begrepp använder barnen för  det som upplevs och händer med mer.

Utforska vidare

mvh

Christer/utforska.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.