Utforska geometri genom former enkelt

Utforska geometriska former collage

Utforska geometri genom former

Utforska geometri genom geometriska former. Formerna finns överallt, inomhus, utomhus, på kroppen, på alla saker som vi ser med mer.

Geometri är den matematiska principen där man bland annat studerar rumsliga förhållanden/samband mellan olika former.
Ett enkelt sätt att utforska geometriska former tillsammans med barn är som i detta exempel, presentera några av de mest vanligt förekommande och grundläggande geometriska formerna. Låt barnen leta efter dessa former på olika ställen, gärna med mallen som finns att ladda ner på denna sida. 

Ladda hem mallen med de geometriska formerna, skriv ut och plasta in/laminera för hållbarhetens skull.

Utforska geometriska former pdf-mall

Använd med fördel den inplastade mallen utomhus och låt barnen leta efter de olika formerna i naturen och sedan jämföra sina fynd. Diskutera de olika fynden, likheter och olikheter med mer. Benämn de olika formerna efter de matematiska begreppen. Att endast säga fyrkant är inte riktigt hela sanningen då det finns flera olika slags fyrkanter som var och ett har ett eget namn.

 

Utforska geometri utomhus rektangel fyrkant kvadrat
Utforska geometri utomhus rektangel fyrkant kvadrat

Ibland kan det vara svårt att ta med sig sitt geometriska fynd, om det skulle sitta fastspikat högt upp i ett träd. Andra fynd är lättare att bära med sig.

När barnen har börjat utforska dessa geometriska former, kommer vissa av dem rätt snart att upptäcka att det mesta är gjort av just dessa former. Klockor, lego, beyblades, bord, fönster, väggar, tanklock, lampor…. Ja, allt har någon form.

Detta upptäckande av de grundläggande geometriska formerna kan utforskas vidare genom att börja skapa och konstruera i 3d, måla, rita med mer. Tänk på då att formerna i 3d-format får andra namn. Ex. Med 6 kvadrater kan man skapa en kub.

Utforska geometri och matematik utomhus
Utforska geometri och matematik utomhus

Diskutera vad som skiljer formerna åt (vad är skillnaden mellan en oval och en cirkel)? Vad händer om man delar en kvadrat diagonalt på mitten? Men framför allt leta former, gå på formjakt. Gör till exempel en formkikare av två toarullar och leta efter cirklar. Och glöm inte att du som vuxen använder korrekt begrepp, vad barnen hör dig säga tar de till sig förr eller senare. Det kan för ett barn heta fyrkant i flera år tills den dagen då barnet behöver skilja de olika fyrkanterna/fyrhörningarna åt.

Detta passar bra i förskola och förskoleklass. Kan även passa i andra skolformer efter behov.

Utveckla gärna själv för att få in matematik genom att visa konkret och räkna ut area på en triangel. Dela en kvadrat diagonalt. Vilken formel liknar det?

Utforska vidare

Mvh, Christer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.