Utforska musik, ljud och rytm med maracas

Utforska ljud och musik med maracas

Gör din egen maracas och utforska ljud, musik och rytm

Ett tips i höstmörkret som livar upp, gör ett eget instrument, en maracas. Det är få saker som får människor att röra på sig så som musik och rytm. Och med egen maracas finns alla möjligheter att utforska takt, ljud, musik med mer. Det bästa med denna maracas är att den är enkel och snabb att tillverka.

Detta behöver du för att göra din maracas:
  • Toarulle
  • Häftapparat
  • Något att fylla din maracas med. Till exempel makaroner, eller något annat som rasslar/skramlar.
  • Penslar och målarfärger eller kritor och dylikt om man vill färglägga sin maracas.
Så här gör du
  1. Börja med att klämma ihop en ände på toarullen och häfta fast änden nertill.
  2. Fyll toarullen med dina rasslande/skramlande föremål.
  3. Kläm nu ihop den andra änden på toarullen så att du får en pyramidliknande form (en tetraeder) och häfta ihop. (se bilden)
  4. Måla, dekorera om ni vill
  5. Klart
Utforska ljud och musik med maracas
Utforska ljud och musik med maracas
Tips

Om ni är fler som gör maracas kan ni använda olika mängd innehåll och olika innehåll för att få olika ljud att jämföra och diskutera kring. Diskutera med fördel om vad en maracas är för något? Vad används den till? Vad har den för historia? Hur kan de se ut? Är den ett viktigt inslag i sitt sammanhang när den används? Varför? Med mer.

Utöver det uppenbara med ljud, material, musik med denna maracas finns det också lite teknik inblandat. Häftapparaten är ett tekniskt verktyg som får alldeles för lite uppmärksamhet och uppskattning. Om man vill kan man lyfta detta tekniska verktyg. Vem uppfann den? Var uppfanns den? När uppfanns den? Varför uppfanns den eller hur uppfanns den? Vad är en uppfinning, ett (tekniskt) verktyg? Vad finns det för andra olika uppfinningar vi använder?
Teknik kan vara ett ämne som är främmande för många men vi alla använder oss dagligen av det och ofta förstår vi hur saker fungerar omedvetet.
Sök inte efter avancerade svar och lösningar med barnen, gör det enkelt. Titta på till exempel häftapparaten, hur fungerar den? Hur ser den ut? Hur öppnar man den? Hur ser klammrarna ut? Varför tror ni att de ser ut så? Vad är det som får klammrarna att komma ut ur apparaten och fastna i papper?
Om inte häftapparaten hade funnits hur hade vi gjort då om vi ville häfta ihop papper? Kanske uppfinna något nytt eller använda något som redan finns? Hur skulle den nya uppfinningen fungera och se ut?
Diskutera och gör egna ritningar på nya uppfinningar med mer. Vem vet, nästa stora uppfinning kanske kommer från er.

Utforska vidare

Mvh
Christer / utforska.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.