Gör din egen lavalampa enkelt och snabbt

Gör din egen lavalampa

Gör din egen lavalampa enkelt och snabbt

Denna lavalampa gör du på 5 minuter och de flesta ingredienser och redskap finns i alla affärer och är vanligt förekommande i många kök.

Experimentdags

Du/ni behöver:

 1. Genomskinlig behållare (1 liter räcker gott och väl)
 2. Vatten
 3. Matolja
 4. Hushållsfärg/karamellfärg
 5. Brustabletter (av typ; treo, alvedon, vitaminbrus med mer)

Fyll behållaren med 1/4 vatten och resten med matolja (obs! det är ca. mängder). Fyll dock inte ända upp då det kan stänka och skumma lite. Droppa i hushållsfärg/ karamellfärg i behållaren med vatten och olja.  Hur mycket karamellfärg beror på hur stor behållare och mängden vätska. Börja med 5-10 droppar och tillsätt droppar efter hand. Testa med fördel experimentet ett par gånger innan det presenteras för en grupp. Då har du/ni möjlighet att hitta rätt mängd för en bra effekt till er lavalampa.

Gör din egen lavalampa
Gör din egen lavalampa

Nu är det dags att sätta igång din/er lavalampa
Lägg i brustabletter, 1/4 i taget till önskad effekt. 2-3 brustabletter borde räcka, men testa gärna med fler om ni önskar.

Observera, diskutera och reflektera. Vad händer? Varför händer det? Vart kommer bubblorna ifrån? Vatten och olja hur går de ihop, varför är det så? Med mer…

Detta experiment är enkelt att genomföra och är uppskattat. Jag skulle våga påstå att detta passar de flesta åldrar, förskola och uppåt. Även diskussionerna kring detta experiment finns det möjligheter att lägga på en avancerad nivå i kemi bland annat.

Att tänka på
 • Förbered pipetter fyllda med karamell/hushållsfärg.
 • Förbered behållare, en med vatten och en med olja som ni sen häller i en tom genomskinlig behållare. Rent pedagogiskt kan ni uppmärksamma mängden av de olika vätskorna (använd också deciliter/litermått), se vad som händer när vätskorna hamnar i samma behållare med mer. Det kan leda till många olika hypoteser och teorier.
 • Använd ett stabilt underlägg. Det kan skvätta och skulle det välta då blir det oljigt och färgglatt.
 • Förbered 1/4 (fjärdedelar) av brustabletter. Det är bättre att ha för många än för få.
 • Låt barnen/eleverna få göra experimentet
Utveckla
 • Kan man använda en pet-flaska för att göra om experimentet fler gånger? Hur många gånger kan man då göra om denna lavalampa? Eller, varför går det inte att göra om?
 • Om man använder en flaska då kan man synliggöra relationen olja och vatten lite tydligare eftersom det går att vända och vrida flaskan (glöm inte korken dock) . Och om man vill, då får man skaka flaskan för att se vad som händer.
 • Vilka andra vätskor går att använda eller inte?
 • Fungerar det med vattenfärger, målarfärger, mjölk, lim med mer istället för karamellfärg, vatten, olja?

Utveckla och testa

Utforska vidare

Mvh
Christer /utforska.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.