utforska och arbeta med appar

Arbeta med appar som skrivis

Utforska och arbeta med appar i olika ämnen

En liten varning när ni ska arbeta med appar, få inte app-hysteri. Det blir lite som att, man inte ser skogen för alla träden. Bestäm dig dig för syftet först. Ska du arbeta med svenska ord, Prepositioner, negationer, verb, känslor, djur, samhälle o.s.v.

Du behöver ingen uttalad ”språk-app” för att arbeta med språk, använd fantasin och dina kunskaper. Jag brukar tänka på Carl Larssons verk, hur mycket språk kan jag se i hans målningar. Försök att prata om en bild, vad händer, hur ser det ut där, vad finns det för saker, vilka är med på bilden, hur många är det, göra alla samma sak, vilka färger finns det och så vidare. Använd sen en app på samma sätt.

Vill du ändå ha tips på appar som är tacksamma att arbeta med? Se nedan.

Skriftspråk med appen skrivis
Skriftspråk med appen skrivis

Memory är alltid bra och inte bara ett tidsfördriv. Det går in mycket i att spela memory och då särskilt språk. Det gäller bara att se språket och synliggöra det. Att vänta på sin tur och ha tålamod är något som de yngre tränar. Alla vill vända och hitta par helst hela tiden.
Vilket memory avgör ni själva då det finns en uppsjö av just dessa appar i alla tänkbara kategorier.

Appar med Tecken: Teckenlex, spread the sign, Tsp lex
Teckenspråk eller tecken som stöd. Att lära sig ett nytt språk är en styrka men inte alltid så lätt. Men genom att använda tecken som komplement/stöd/förstärkning går det snabbt att ta till sig de olika tecknen. Att det dessutom är stimulerande för hjärnan är en bonus. Använd gärna tecken på samlingar, när ni presenterar mat, sjunger med mer.

Skriftspråk: Pages, Skrivis, Ordens magi (skrivis går att ställa in från pekbok till avancerad skriv själv. Bra app som jag själv använder tillsammans med barn)

Pettsons uppfinningar Problemlösning på hög nivå tycker vuxna. Barn verkar ha lättare för denna typ av problem. Kan vara för att vi vuxna har så många regler och tycker att mycket ska vara enkelt och logiskt, barn tänker att, så här kan man få det att fungera. (bra appar med mycket att sätta ord på och tänka utanför ramarna. Kan vara lite svår ibland men skam den som ger sig)

Nalle mix 1 & 2 Språk och matematik framför allt  (kategorisera, benämna, placera ut efter instruktioner mm). Ge barnet instruktioner som till exempel, ställ bordet på mattan och tårtan under stolen. Ställ två bilar efter varandra med mer. Bra appar som är lätta att arbeta med.

Med ovanstående appar kommer man långt i arbete med språk så länge man inte tänker strikt ABC. Ha fantasi, ge instruktioner mm.

TIPS: Arbeta med appar som Youtube

Ett tips kring språk är också en av mina favoriter på Youtube, filmhattens kanal. Mycket material kring språk, matematik och rörelse, den är värd minst ett besök.
Filmhattens kanal på Youtube
När du/ni ändå är inne på youtube gå in och lyssnar på Blinka lilla stjärna på japanska. Den är väldigt enkel att lära sig och barnen uppskattar detta (egen erfarenhet) och sjunger den flytande efter några gångers upprepning. Blinka lilla stjärna på japanska

Mvh
Christer / utforska.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.